Налазите се овде: Почетна Фондови и збирке Фондови и збирке
Фондови и збирке

Фондови и збирке

Архив Србије чува око 10 000 дужних метара архивске грађе, разврстане у 972 фонда и 51 збирку.

Архивске фондове чини архивска грађа настала у раду државних органа, установа, привредних и друштвених организација, а садрже документа која, након престанка потребе за оперативном употребом и истека законских рокова, архив преузима на чување и заштиту као архивску грађу од трајне друштвене, културне и научне вредности. Архивски фондови представљају основне и најбројније целине у којима се чува архивска грађа.

Поред архивских фондова државних органа и установа, архивску грађу коју чува Архив Србије сачињавају и лични и породични фондови и збирке, у којима се чувају архивалије државника, политичара, научника, књижевника, културних и јавних посленика и других значајних личности чије је дело обележило свеукупну друштвену историју Србије.

Према времену настанка, целокупна архивска грађа коју чува Архив Србије, подељена је на две основне целине – стари и нови период. Стари период углавном обухвата архивску грађу насталу до краја 1918. године, а нови период архивску грађу из времена Другог светског рата и периода након рата, као и грађу задружних организација чији документи потичу са краја 19. и почетка 20. века.

Најстарији фондови потичу из 19. века, па је тако Књажеска канцеларија са архивском грађом од 1815 до 1839. године најстарији фонд који се чува у Архиву Србије, иако се у фонду Привилеговане српске општине у Будиму налази грађа од 1696. године, али он није настао на територији државе Србије.

У збиркама архивске грађе појединачно се налазе и старији документи. Тако се у Збирци поклона и откупа чува архивска грађа чији се поједини документи датирају у 1282. годину, у Збирци Андрије Лубурића чувају се документи од 1690. године, Збирци Мите Петровића од 1711. до 1899. године, у Збирци Varia постоје документи из 1718. године.

Document Actions